Az aranyérről

Aranyér, latin nevén Nodi haemorrhoidales*

Az aranyér a végbél érpárnázatának a megbetegedése. Ennek a párnázatnak fon­tos szerepe van a végbél záróapparátusának pontos tömítésében. Ezek vaskos submucosus képletek, amelyek simaizmot, ereket és rugalmas kötőszövetes elemeket tartalmaznak. Az itt levő véredények az a. haemorrhoidalis rectalis superior három végágá­ból telődnek (lásd az anatómiánál).

Az érpárnák el­helyezkedése megfelel az artéria lefutásának: ez kő­metsző helyzetben a 3, 7 és 11 óra iránya. A belső aranyeres csomók a linea dentata fe­lett helyezkednek el, és az érplexus pangásos és hypertrophiás tágulatai. Mivel ezek az érfonatok a linea dentata alatti subcután vénákkal kommunikál­nak, az ezekre áttevődő pangás létrehozza a külső aranyeres csomókat. A pangás fokozódása a nyálka­hártya- és bőrboríték öblösödését, dilatatióját okoz­za. Az aranyeres csomók létrejöttének okai:

1. fok: kis csomók, amelyek alig tágulnak ki préselés­kor, de ekkor sem érnek a linea dentata alá, csak anoscoppal diagnosztizálhatók.

2. fok: a csomók nem szükségszerűen nagyobbak, de székeléskor vagy préseléskor a linea dentata alá szállnak, megjelenve az analis csatornában; in­nen azonnal visszahúzódnak a helyükre.

3. fok: a submucosa gyengülése miatt székelés után is lent, ill. kint maradnak a csomók, melyek ujjal visszahelyezhetők.

4. fok: visszahelyezhetetlen, állandó kitüremkedés a csomók előesésével.

Előfordulása az életkorral nő, férfiak esetében kétszer gyakoribb, mint nők esetében. A legkülönbözőbb predispozíciós tényezők játszhatnak szerepet a keletkezés­ben: öröklődés, éghajlat, kor, nem, terhesség, szék­rekedés, hashajtószedés, ismételt irrigatio, nyálkahártya-irritáció, ülő életmód, májcirrhosis. Epidemi­ológiai tanulmányok bizonyították, hogy a zsír- és fe­hérjedús, rostban szegény étrend hajlamosít.

Az aranyér

Az aranyerek fokozat szerinti beosztása. A megnagyobbodás ön­magában még nem betegség, kórossá csak panaszok ese­tén válik

Az aranyeresség súlyosságát a csomók, ill. a tágult érplexusok linea dentatához viszonyított helyzete szabja meg.

Tünetek

Vezető tünet a székeléskor fellépő vi­lágos vörös színű fájdalmatlan vérzés, mely azonban occult jellegű is lehet. Később a csomók elő­esnek váladékozás indul a végbélből, majd az előesés állandósul és bőrelváltozások, viszketegség léphetnek fel. Az előesett, incarcerált aranyeres nodusok kifekélyesedhetnek, elhalhatnak, és sú­lyos septicus szövődmények keletkezhetnek. A külső csomók thrombosisa fájdalmat okoz.

Diagnózis

Az aranyeres elváltozások megálla­pítása nem okoz nehézséget. A kivizsgálásnak azonban körültekintően kell tisztáznia, hogy az aranyér hátterében nincs-e rectumcarcinoma. Minden aranyérrel kezelt beteget rectoscopizáini kell. Gyanú esetén végezzünk coloscopiát is, hogy a vastagbél magasabb szakaszain is kizárjuk a tu­mor jelenlétét. Gondoljunk cinhosisra is, hisz az aranyér a májbetegség tünete is lehet a portocava- lis collateralis rendszer részjelenségeként. Az aranyérműtét ellenjavallt portalis hypertonia, m. Crohn, leukaemia, lymphoma, véralvadási zavar és dialysist igénylő veseelégtelenség esetén.

Differenciáldiagnózis

Rectumcarcinoma, perianalis haematoma/thrombosis, rectum prolapsusa, m. Crohn/colitis ulcerosa, diverticulitis, ritka tu­morok analis cc., melanoma.

Terápia

Az elsőfokú aranyérbetegség kezelése konzervatív. Gondoskodjon a rendszeresen ürített laza székletről, amit rostdús, növényi ele­mekben gazdag étrenddel érhetnek el. Javasoljuk étkezési búzakorpa rendszeres fogyasztását. Kerülje a csípős, fűszeres ételeket (bors, paprika).  Székelés után ne papírral dörzsölve törölje ki végbélnyílását, hanem mossa le kézizuhannyal vagy vegyen ülőfürdőt és itassa szárazra törülkö­zővel. Tegyen kevés kenőcsöt a végbélnyílás­ra, hogy a farpofák egymáshoz súrlódásának irritatív hatását csökkenései pl. perianalis ekcéma.

A másodfokú aranyér kezelésében már a sebészet­nek lehet szerepe. A vénás öblök sclerotisatiója kü­lönböző thrombotisáló oldatok befecskendezésével, cryotherapiája vagy Barron szerint gumigyűrűvel való leszorítása végleges megoldást jelenthet , A fokozott sphinctertónus pangást előidéző hatásá­nak megszüntetése is eredményes lehet: ezt az eljá­rást nevezzük LORD-módszernek, ami rendszeres sphinctertágítást jelent. Erre a célra kü­lönféle dilatatorok ismertek.

A harmad- és negyedfokú aranyereket általában megoperáljuk, ha nincs ellenjavallat. A műtéti meg­oldásoknak egész sora ismert. A korábban gyakorolt Langenbeck- és Whitehead-műtét ma már elavult, sőt utóbbi tilos. A műtéti kezelésben korszakváltást jelentett annak felismerése, hogy a csomók eredmé­nyes kiirtása az artériás ág odavezető ligatúrájával együtt érhető el. Az arteriovenosus shunt megszakítása révén a recidívák is ritkábban jelent­keztek. A leggyakrabban alkalmazott eljárás a Milligan-Morgan és a Parks-szerinti műtét. Ezek lé­nyege, hogy a 3 fő helyen az odavezető artériát átöltő ligaturával látjuk el és a csomókat submucosusan exstirpáljuk, a közöttük lévő nyálkahártyarészeket pedig érintetlenül hagyjuk. A beavatkozás végén ko­rábban behelyezett Bourdonniére-cső alkalmazása tilos, helyette vazelinos gézcsíkot vezetünk az anus- nyílásba.

Szövődmények

A külső csomók (alsó plexus) gyakori szövődménye a thrombosis és a következ­ményes gyulladás: a vérrögöt helyi érzéstelenítés­ben ürítsük ki  a beteg napokon belül pa­naszmentessé válik. A negyedfokú, hatalmas, ki­záródott belső aranyeres csomó(k) repositióját ne erőltessük, (vagy csak altatásban végezzük he­lyi gyulladáscsökkentő kezelés és ágynyugalom mellett várjuk meg az akut tünetek lezajlását és csak akkor végezzünk műtétet.

Fissura ani

Megjelenés

Hosszanti berepedés az anusnyílásban a bőrön és a nyálkahártyán. Típusos helye a hátsó commissura 6 óra iránya. Külső végpontjában gyakran kis heges bőrfüggöly caruncula alakul ki, amit előörs csomónak is hívnak; belső végpontja a linea dentata alsó széle, ahol krónikus esetben hypertrophiás papilla látható. A kettő között idült fe­kély található. Az akut fissuránál csak az epithelialis defektus látható, hiányzik a krónikus sarjszövet, nin­csen hypertrophiás papilla, sem caruncula.

Etiológia.

Oka az erőlködve ürített kemény szék­let, esetleg bélsárrög, ami defecatio közben sérülést okoz. A fájdalmas sérülés a sphincter állandó spasmusához vezet, ami tovább nehezíti a székletürítést.

Terápia.

Konzervatív kezelés indokolt primeren minden akut fissura esetén:  a széklet szabályo­zása, analhygienia, dilatatorterápia a spasmus csökkentésére,  digitális sphinctertágítás Racamier-szerint altatásban. Utóbbi eredményei ellentmondóak; a heges, de akár ép izom tágításakor újabb sérülések keletkez­nek, s ezek ismét heggel gyógyulnak.

Műtéti terápia jön szóba, ha az akut fissura kéthetes konzervatív kezelésre nem gyógyul,  krónikus fissurát kezelünk primeren. Operatív le­hetőségek: excisio nyílt vagy zárt laterális sphincterotomiával.

Ajánlaná betegeinek termékünket? Részletekért kattintson ide

 

100%-ban természetes és gyógyszer-mentes. Nem tartalmaz irritáló anyagot.


A legjobb kezelés belső és külső aranyérre!

Nincs fájdalom

Biztonságos

Azonnali fájdalom- csillapító hatás

Nincs allergizáló hatása, bőrbarát megoldás

Hosszas jótékony hatás

Többszöri használhatóság

Diszkrét csomagolás

Szállítás 3 munkanapon belül

100%

Garancia

Vélemények

Hol tudom megvásárolni?